Results 1 to 11 of 11

Thread: oil pressure problem. help

  1. #1
    www.RalphsOffRoad.com RalphDogg's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    North Huntingdon, PA
    Posts
    1,389

    oil pressure problem. help

    i have a 99 cherokee with a 4L. over the weekend the oil pressure gauge suddenly read 0. i changed the sender yesterday and it fixed the problem. today it stopped working again and the oil pressure is reading 0. i took the sender out and turned the engine over and oil squirts out the hole. i know it has pressure. any ideas would be helpful.

  2. #2
    PghOffRoad Forum Addict!
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    722
    I would put a mechanical gauge on it and check to see exactly what you have for preasure, and if it's good, start running the wiring, for the gauge, it sounds like you have a short somewhere and it's frying the sender.
    I'm not completely worthless, I can always serve as a bad example.

    [COLOR=red]Every time I walk into a singles bar I think of my mom's wise words, "Don't pick that up, you don't know where it's been." [/COLOR]

  3. #3
    I have grease stains on the knees of my dockers Muzikman's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    4028.104'N 7949.208'W
    Posts
    6,297
    It's possible that the oil pump is bad but still producing some pressure.

    I had this problem with my Camaro years ago. Ended up spinning a main bearing.

    When I pulled the pump I could stick it on a drill and get flow, but it just wasn't enough to pump oil through the engine.
    Jason "Muzikman" Beam
    Pittsburgh (Penn Hills), PA

    The Xterra
    The Jeep

  4. #4
    Trail Leader 95yj40's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Bethel Park
    Posts
    267
    I agree with dodgemudder. My friends xj is doing the same thing. I just put a new pump in it and for about a week everything was fine. then it went to 0. We had a garage put a mech gauge on it and he is getting good pressure.

  5. #5
    Trail Leader anodyne33's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Bellevue
    Posts
    447
    I believe on the 99 if you ground the sender the gauge will go to zero. Unplug it and if it reads 0 check your connectors and make sure the lead from the sender isn't frayed and grounding out somewhere.
    [U][quote]An operation this size you don't know who's after you. It could be the ATF, FBI... ****in' Patrik Swayze... who knows?[/quote][/U]

  6. #6
    Web Wheeler!
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    brackenridge
    Posts
    85
    i have a 200 tj with the same problem hooked a a mechanical gauge and it is fine .had the same thing with the wifes xj right after we bought it and it was a stupid ground wire for the cluster to the body that was broken.

  7. #7
    www.RalphsOffRoad.com RalphDogg's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    North Huntingdon, PA
    Posts
    1,389
    do you know where the ground wire is?

    thanks to everyone for the input.

  8. #8
    Right Wing Extremist! DMG's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Mount Pleasant, PA
    Posts
    5,559
    Quote Originally Posted by RalphDogg View Post
    do you know where the ground wire is?

    thanks to everyone for the input.
    I think he means just jumper the sender wires or ground the 5 volt feed. I have seen a lot of those senders go bad so it would not shock me if you got a new bad one. Was it oem?

    Try a mechanical guage on it. I have one if you are going to be in Pgh any time soon you can borrow it.

  9. #9
    Less posting, more wheeling!
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Plum, PA
    Posts
    2,227
    The gauge could be going bad too.

    Hold in your trip-odometer button then turn the key to run. The gauges should go through a 'check' series and increase in incriments...then decrease. Along with this, I believe the odometer reading counts down from 10-0 (or something like that).

    We had a TJ at work that did the same thing, the gauge ended up being bad itself. When we ran that "check" thing I just described, the gauge never moved.

  10. #10
    www.RalphsOffRoad.com RalphDogg's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    North Huntingdon, PA
    Posts
    1,389
    i got a chance to look at the jeep yesterday. i ran all of the tests and i think it's the new sender. it bought the sender at auto zone. i am going back today to see if they will replace it. if they give me the money back i am going to get one from a dealer. i am not sure if i will get anything back because it's an electrical part.

  11. #11
    SLAYER! MF Steve!'s Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    a holiday in cambodia
    Posts
    6,678
    Quote Originally Posted by RalphDogg View Post
    i got a chance to look at the jeep yesterday. i ran all of the tests and i think it's the new sender. it bought the sender at auto zone. i am going back today to see if they will replace it. if they give me the money back i am going to get one from a dealer. i am not sure if i will get anything back because it's an electrical part.
    I had 3 bad senders in a row. The first being the one that was already on the jeep. Number two was defective, and the parts store didn't wanna refund me, so they replaced it. After the next one, they gave me the $$$ back. I too purchased one from the dealership in the end.
    If I wanted to hear from an ass, I'd fuckin fart.

    '01 Silverado 2500HD crew, D.D./tow pig.

    '86 Jeep MJ longbed 2wd SLOWLY evolving to '99 4wd <--FOR SALE


    Quote Originally Posted by john00TJ View Post
    i wouldnt let that dude paint my mail box, but whatever

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. XJ Oil Pressure
    By crazyasianofpa in forum General Off-Road Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 12-27-2008, 01:09 AM
  2. Oil pressure
    By 96greenxjjeep in forum General Off-Road Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 12-02-2008, 08:08 PM
  3. Sporadic oil pressure
    By avenged7foldhc in forum General Off-Road Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 09-07-2008, 11:28 PM
  4. FS: Pressure washer
    By WilberFJones in forum Items For Sale
    Replies: 4
    Last Post: 10-31-2007, 10:04 AM
  5. Oil pressure
    By xsjado in forum General Off-Road Discussion
    Replies: 14
    Last Post: 03-11-2005, 01:07 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •